Covid-19: Kina miraton vaksinën për përdorim të përgjithshëm GB

Autoritetet shëndetësore të Kinës kanë miratuar një vaksinë Covid nga Sinopharm në pronësi të shtetit, për përdorim të përgjithshëm mbi popullatën.

Në një konferencë për shtyp në Pekin, një task forcë shtetërore njoftoi se vaksina kishte tejkaluar standardet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë dhe do të ndihmonte në krijimin e imunitetit efektiv në Kinë.

Zyrtarët shëndetësorë thanë se grupet e cenueshme do të kishin përparësi përpara popullatës së përgjithshme. Grupet kryesore tashmë kanë marrë vaksina nën aprovimet e urgjencës, përfshirë rreth një milion që marrin vaksinën Sinopharm.

Zeng Yixin, nënkryetari i komisionit kombëtar të shëndetit, tha se po synonte 60-70% mbulim të vaksinimit, i cili pritej të vendoste imunitetin e tufës. “Meqenëse vaksina kineze është provuar të jetë e sigurt dhe efektive, ne do të dëshironim të inkurajonim njerëzit tanë të marrin pjesë mbi një bazë vullnetare dhe të informuar, dhe me pëlqim,” tha ai.

Krijuesit e vaksinave kineze nuk kanë lëshuar të dhëna të provave. Të enjten një zyrtar i shëndetësisë tha se të dhënat e Sinopharm do të publikohen “më vonë” në revistat mjekësore kineze dhe të huaja.

Në një takim vjetor të punonjësve shëndetësorë në 22 Dhjetor, Zhang Ëenhong, kreu i sëmundjeve infektive në spitalin Huasha të Universitetit Fundan, tha se kishte frikë midis njerëzve për vaksinën e prodhuar në vend dhe udhëheqësit e partive duhet të vaksinohen së pari për të qetësuar publikun. Një regjistrim i komenteve të tij u përhap shpejt në mediat sociale kineze para se të censurohej.

Sinopharm dhe zhvilluesi rival Sinovac kanë krijuar vaksinat e tyre përmes metodës më tradicionale të përdorimit të një virusi joaktiv për të shkaktuar një përgjigje imune. Ato janë më të vështira për t’u prodhuar shpejt sesa llojet e tjera dhe kanë potencialin të shkaktojnë një përgjigje imunitare të çekuilibruar, por kanë treguar sukses historik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *