12 mln euro mashtrim me kartat bankare, 105 të arrestuar në 4 shtete

12 mln euro mashtrim me kartat bankare, 105 të arrestuar në 4 shtete

Një operacion ndërkufitar i koordinuar nga Europol dhe i udhëhequr nga Policia Kombëtare Spanjolle (Policía Nacional) dhe Shërbimi Sekret i SHBA rezultoi në çmontimin e një grupi të krimit të organizuar të përfshirë në mashtrim dhe pastrim parash.

Operacioni përfshiu gjithashtu shërbime policore nga Austria, Danimarka dhe Greqia si dhe Departamenti i Drejtësisë i SH.B.A. dhe Rrjeti i Zbatimit të Krimeve Financiare të SHBA (FinCEN).

Në ditën e koordinuar të veprimit të Europol, 6 tetor 2020, zyrat e zbatimit të ligjit kryen më shumë se 40 bastisje shtëpish, arrestuan 37 të dyshuar (2 në Austri, 11 në Greqi, 23 në Spanjë dhe 1 në MB) dhe sekuestruan 13 makina luksoze. Veprimet pasuese çuan në ngrirjen e 87 llogarive bankare me vlerë 1.3 milion €.
Rezultatet e përgjithshme:

105 të dyshuar të arrestuar 88 bastisie shtëpish Mbi 12 milion euro dëmshpërblim
87 llogari me më shumë se 1.3 milion € të ngrira 406 000 euro të sekuestruara në para të gatshme 14 automjete të nivelit të lartë të sekuestruara 19 urdhër-arreste evropiane të ekzekutuara MBI 12 milion € e pastruar përmes pagesave
Organizata kriminale, e formuar kryesisht nga shtetas grekë, krijoi kompani guaskë në Shtetet e Bashkuara dhe hapi llogari bankare për këto kompani. Për të fituar besimin e institucioneve financiare, anëtarët e rrjetit kriminal bënë transferime në llogaritë me bazë në SH.B.A. nga vende të ndryshme në BE.

Bazuar në këtë besim, bankat me bazë në Amerikë lëshuan karta debiti dhe krediti për këto llogari. Shitësit me pakicë në mashtrim, shumica e të cilëve ishin në Spanjë, përdorën kartat e pagesave për të financuar shumat e kredituara të disponueshme në karta. Për të pastruar fondet e vjedhura, ata i transferuan ato në llogari të ndryshme bankare, në pronësi të anëtarëve të rrjetit kriminal të vendosur në disa vende të BE-së. Më shumë se 50 institucione financiare amerikane u bënë viktima të këtyre aktiviteteve mashtruese duke humbur mbi 12 milion €.

Europol lehtësoi shkëmbimin e informacionit, koordinimin operacional dhe ofroi mbështetje analitike për këtë hetim të gjatë tetë muajsh. Gjatë operacionit, Europol ngriti një qendër koordinimi në selinë e saj me përdorimin e një postë komanduese virtuale për të mundësuar oficerët e ndërlidhjes nga vendet e përfshira, ekspertët e Europol dhe një përfaqësues nga Eurojust për të koordinuar aktivitetet operacionale.

Europol gjithashtu vendosi një analist në Greqi për të siguruar mbështetje analitike në kohë reale për hetuesit në terren.
Me seli në Hagë, Hollandë, Europol mbështet 27 Shtetet Anëtare të BE në luftën e tyre kundër terrorizmit, krimit kibernetik dhe formave të tjera të krimit të rëndë dhe të organizuar. Europol gjithashtu punon me shumë shtete partnere jo-anëtare të BE-së dhe organizata ndërkombëtare.

Nga vlerësimet e ndryshme të kërcënimeve te aktivitetet e saj për mbledhjen e inteligjencës dhe operacionet, Europol ka mjetet dhe burimet e nevojshme për të bërë pjesën e saj për ta bërë Evropën më të sigurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *